Een laminaatvloer in huis

Wat is laminaat en waar let je op bij de aankoop

Laminaat is als vloerbedekking erg populair.  Wie heeft er nog nooit eentje gelegd! Het is een doe het zelf product bij uitstek.  Er bestaat tegenwoordig een groot scala aan kleuren en structuren en je kunt een laminaatvloer vaak ook niet meer van echt onderscheiden.  Er is laminaat van moderne natuurlijke( steen) soorten, maar ook mooie oude planken of meer traditioneel hout zoals eiken.

Je kunt laminaat op nagenoeg elke ondervloer aanbrengen.  Let wel op het vochtgehalte van de vloer en leg er bij twijfel een vochtscherm onder zodat er geen optrekkend vocht kan doordringen in het materiaal. De ondervloer kun je eenvoudig egaliseren met zachtboard platen of speciale geluiddempende ondervloer.

Er zijn voornamelijk twee typen:
Kliklaminaat:  Dit klik je in elkaar en is altijd opneembaar.  Je hoeft de lasnaden niet te lijmen.  Goede kwaliteit heeft zijkanten die van een waslaag zijn voorzien.  Er kan dan minder vocht binnendringen en de vloer kraakt minder. Er zijn vlakke uitvoeringen maar ook stroken met een z.g.n. V groef.  De kanten zijn dan afgevlakt en bekleed waardoor de vloer meer structuur krijgt.

Verlijmd laminaat:  Deze vloer wordt in elkaar gelijmd en zal als één homogene laag blijven liggen.  Extra stabiel dus, maar wel niet meer opneembaar.  Vaak worden hier gladde stroken voor gekozen.  De vloer ziet dan echt als één geheel uit. Het wissen (stoffen) van deze vloeren gaat sneller dan bijvoorbeeld een strook met V groef.  Hier blijft eerder stof en vuil in hangen.

Afwerking

Je legt laminaat altijd vrij van de wanden omdat de vloer moet kunnen uitzetten of krimpen. Met overzetplinten los je deze ruimte eenvoudig op. DE vloer kan hier eenvoudig onderdoor schuiven als het nodig is. Denk aan uitzetten in de zomer en krimp in de winter. Je kunt ook voor plakplinten kiezen. Deze zijn vlak en zullen bij te veel druk van de vloer loslaten. Op shopping en hier vindt je meer info